аспирацияПри монтаж на абсорбатор трябва да се изчисли обема на помещението. Мощността на аспиратора е решаващ за да бъде ефективен самият аспиратор.
Аспираторът трябва да може в рамките на 1 час да изсмуква 10 до 12 пъти обема на въздуха в помещението.
Друго важно е големината на аспиратора, които ще се монтира. Стандартните ширини за абсорбаторът са 60, 90 и 120 см, като дълбочината е стандартна или с много малки разлики. Повърхността на работният готварски плот, които ще се използва в помещението не трябва да бъде по-широка от тази на аспиратора.
Аспираторите се делят на няколко вида:
стандартен – това са аспиратори закрепени директно на стената;
за вграждане – аспиратори закрепени в шкаф или под шкаф или друга кухненска мебел
островен тип (телескопичен) закрепени за тавана или таванска конструкция и висят над кухненският плот с ел. уредите;
каминен тип – стандартен тип аспиратор, който се монтира с декоративен ефект, за да се осигури скриването на въздуховода;
Всеки вид аспиратор се закрепва и вгражда по различен начин. За да бъде ефикасно поглъщането на изпаренията, образували се в процеса на готвене, се препоръчва монтажът на аспиратора да бъде на разстояние не по-малко от 60 см и не на по-голямо разстояние от 65 см от готварският плот.
Задължително на изхода на аспиратора трябва да се монтира възвратен клапан. По този начин се игнорира проблема с връщането на неприятни миризми вътре в помещението от.
Монтажът на аспиратор може да се раздели на:
монтаж на аспиратор с рязане и къртене на отвори;
смяна на аспиратор;
стандартен монтаж;
При  монтаж  на аспиратор с рязане или пробиване на отвори без значение от вида на аспиратора отнема повече време и материали. При такъв монтаж обикновенно нямаме отвор към коминското тяло и нямаме налична розетка. Ако аспираторът е за вграждане или от островен тип нямаме и отвори в шкафовите и конструкцията на тавана. Такъв монтаж е свързан с нуждата от употреба на  пробивни инструменти и вдигане на шум и прах. Монтажа с пробиване трябва да се предвиди в часова зона през която е възможно вдигането на шум.